Fazer Culinary Team och Svensk Rapsgris tar guld och silver i Olympiade de Köche

Fazer Culinary Team bildades 2010 med ambitionen att hävda sig i internationella tävlingssammanhang. Förutom äran bidrar tävlingarna också till att utveckla professionell matlagning och skapa recept för nya koncept. Som t ex Svensk Rapsgris.

I oktober 2016 avgjordes Restaurangolympiaden i Erfurt i Tyskland. Mer än 2000 kockar från 59 länder lagade och serverade mer än 7000 måltider under 4 dagar. Svenska Fazer Culinary Team kom hem med ett guld i regional meny och ett silver i totalen.

En av huvudrätterna på den vinnande menyn var Svensk Rapsgris från Halla gård.

– Vår inspiration var en svensk klassiker: plommonspäckad fläskkarré, säger Niklas Edgren en av kockarna i teamet. Men vi tog en kotlettrad och fyllde med andra godsaker; rotfrukter, gulbeta, till den serverades en croquette med griskind från Piggham, ett chips av blodpudding och en plommonsky.  

Själva tävlingsmomentet var att helt enkelt vara en restaurang under fem timmar och servera 150 gäster. Inför olympiaden har teamet tränat fem gånger och serverat måltiden på teamkockarnas restauranger runt om i Sverige.

– Den största utmaningen har varit att kunna få ihop våra starka viljor och få jobbet att flyta på, att vi också kunnat träna med gäster är inte bara trevligt. Det har ju också begränsat matsvinnet, fortsätter Niklas. Vi var ett tajt och starkt team som åkte ner till Erfurt. Därför blev det lite nervöst när vi var tvungna att ersätta vår diskare dagen innan. Men det kanske fick oss att tagga till lite extra. Och det gick ju bra, även om det hade varit ännu bättre med två guld… 

I förberedelserna ingår också att säkerställa att råvarorna är av högsta kvalitet. Teamet samarbetade nära med Scan och har vid flera tillfällen besökt Halla gård och rapsgrisbonden  Anders Gunnarsson. 

– Det är kul att jobba med Svensk Rapsgris, säger Niklas. Köttet har en mildare, mer nötig smak, det är saftigare och helt enkelt godare. För att lyckas med griskött är det viktigaste att inte översteka det. Och är det Svensk Rapsgris kan man var helt säker, även om köttet är rosa, jag serverar till och med rått griskött i några rätter på min egen restaurang. Men för hemmakocken skulle jag rekommendera en innertemperatur på 55-58°, då tycker jag att det är perfekt.

Upp