Köttkunskap

Här berättar vi om allt från styckning och mörning till hur du hittar ett riktigt bra och fint kött och hur du tillagar det. Läs vidare och bli en köttmästare med oss.

 

 • Gris

  Gris

  Julskinka, fläsklägg, kåldolmar, sylta och revbensspjäll. Mycket av vårt matarv bygger på griskött och grisen har sin givna plats både på julbordet och på grillen. Även om filé, karré och kotlett är populärast har vi märkt att mer udda detaljer börjar bli trendigt. Gris är roligt att tillaga då det går att variera i nästintill det oändliga och smaksätta helt efter egen smak. 

  Vill du lära dig mer om griskött besök Köttguiden på vår konsumenthemsida.

  Till Scans köttguide på konsumentwebbplatsen >

 • Nöt

  Nöt

  Nötkött har vi ätit sedan nötkreaturen blev tamboskap för sisådär 7000 år sedan. Ordet nöt i nötkreatur kommer från den nytta dessa djur gjorde i jordbruken förr i tiden som exempelvis dragdjur. Ordet härstammar alltså från orden nöta och nyttig. Idag delas nötdjuren in i mjölkraser och köttraser samt kombinationer av dessa. I Sverige är svensk röd- och vitbrokig boskap och Svensk Holstein de vanligaste raserna. De vanligaste köttraserna i Sverige är Charolais, Hereford, Simmental, Highland Cattle, Limousin, Aberdeen Angus och Blond d`Aquitaine.

  Vill du lära dig mer om att tillaga, köpa eller välja nötkött besök Köttguiden på vår konsumenthemsida.

  Till Scans köttguide på konsumentwebbplatsen >

 • Kalv

  Kalv

  En kalv är ett nötdjur yngre än tolv månader. Är kalven yngre än åtta månader betecknas köttet ljust kalvkött. Kalvkött är ljusare och mörare än kött från äldre nötdjur. Klassiska rätter av kalv är osso buco, saltimbocca och wienerschnitzel men det finns också traditionellt svenska rätter som dillkött, kalvfrikassé och wallenbergare. Kalvkött behöver i regel inte möras,det är mört i sig. De hårdare detaljerna kan dock vinna på lite mörning eftersom slaktåldern kan skilja på några månader. Vill du lära dig mer om kalvkött besök då vår köttguide.

  Till Scans köttguide på konsumentwebbplatsen >

 • Lamm

  Lamm

  Lammkött har de senaste åren stigit i popularitet. Det är en mycket mångsidig råvara som passar bra till de flesta rätter med nöt eller kalv. Lammkött är inte så känsligt vilket gör att även överstekt lamm blir saftigt och mört, framförallt detaljer med ben. För två hundra år sedan var lammet det vanligaste djuret på svenska bondgårdar. Lamm är ett av det mest prisvärda kött som man kan köpa idag och intresset för uppfödning har ökat markant senaste åren. Lamm är den gemensamma benämningen på kött av får som inte har lammat och som är yngre än ett år.

  Vill du lära dig mer om lammkött och hur du tillagar det besök Köttguiden på vår konsumenthemsida.

  Till Scans köttguide på konsumentwebbplatsen >

Upp