Senaps- och plommonglacerad skinkstek med saltrostad potatis

Senaps- och plommonglacerad skinkstek med saltrostad potatis
För 100 personer

Ingredienser

  • 12 kg Scan Piggham skinkstek

Senaps- och plommonglace

  • 500 g gul lök finhackad
  • 1 kg katrinplommon urkärnade
  • 5 dl flytande honung
  • 5 dl skånsk stark grovkornig senap
  • 1 l mörkt öl

Saltrostad potatis

  • 10 kg potatis tvättad med skal
  • 250 g grovsalt till blecken
  • 100 g färsk timjan och rosmarin
  • 3 kg äpplen i klyftor

Gör så här

Fräs löken i smör. Finhacka katrinplommonen och vänd ner löken. Slå på honung, senap och öl. Låt koka ihop några minuter. Bryn skinkan runt om och stek i ugn 175°C tills innertemperaturen är 68°C. Ta ut och bred på senaps- och plommonglacen. Fortsätt tillagningen i ugnen tills skinkan har en innertemeratur på 75°C. Fördela grovsalt i botten på blecken. Klyfta potatisen. Lägg örterna i blecken och fördela potatisen över. Ringla över olivolja. Tillaga potatisen i ugn, 200°C tills den nästan är klar. Lägg då klyftade äpplen över potatisen och tillaga i ugnen tills allt är klart.