Fläskkarré som i Provence med potatisgratäng och örtsky

Ingredienser
- ca 2 kg Scan fläskkarré
- salt och malen vitpeppar
- 1 kvist rosmarin
- 1 kvist timjan
- 4 vitlöksklyftor
- 2 dl matolja
- 1 dl vitt vin
Potatisgratäng
- 20 st medelstora potatisar
- 0,7-0,9 l gräddmjölk
- 2 st pressade vitlöksklyftor
- 3 dl riven ost (lagrad)
- salt
- peppar
Örtsky
- 2 st schalottenlökar
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 5 dl rött vin
- 5 dl köttbuljong
- 2 tsk salt
- 1 krm malen vitpeppar
- persilja och basilika
Gör så här
Mixa vitlöken och örterna i oljan och vinet. Häll på och gnid in marinaden på fläskkarrén och låt stå i ca 10 timmar.
Bryn fläskkarrén i stekpanna eller på stekbord. Sätt ugnen på 100ºC. Stek fläskkarrén i ugnen till 75 grader innertemperatur. Ta steken ur ugnen och låt den vila i ca 15 min.
Potatisgratäng:
Skär potatisarna i centimetertjocka skivor. Koka dem sedan i gräddmjölken smaksatt med salt, peppar och vitlök. Koka på svag värme och rör om försiktigt då och då, i cirka 15 min.
Slå upp potatisen och gräddmjölken i en ugnssäker form när den nästan är klar. När det är dags för servering, sätt ugnen på 250ºC på övervärme eller grilläge. Strö över osten och gratinera i varm ugn tills gratängen fått vacker färg, ca 15 min.
Örtsky:
Finhacka löken och fräs den i smöret. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp vinet och buljongen i en annan kastrull. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan och späd redningen med vätskan, lite i taget.
Rör hela tiden. Finhacka örterna och lägg i dem tillsammans med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värma utan lock i 10 min. Rör om då och då.