Porchetta med vitlök, örter och bacon - serveras kokta, vitlöksslungade betor

Porchetta med vitlök, örter och bacon - serveras kokta, vitlöksslungade betor
För 10 personer

Ingredienser

  • 2 kg fläskkarré
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • 0,5 kruka timjan
  • 0,5 kruka rosmarin
  • 5 msk olivolja
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • Salt och peppar
  • 240 g bacon
  • stekgarn
  • 1 kg betor
  • 2 vitlöksklyfta
  • 1 citron - juice och zest
  • 0,5 dl smält smör
  • Salt och peppar
  • 4 dl crèmefraiche
  • 1 citron - zest
  • 1 kruka basilika - mixad
  • salt

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Mixa vitlök och örter snabbt med olivolja och salt. Skär ett snitt utmed karrén - fortsätt att skära längsmed och vika ut tills du får en stor platta av köttet. Salta och peppra över hela köttet och lägg sedan ut ört/vitlöksblandningen. Rulla sedan ihop köttet som en rulle, linda in hela rullen i bacon. Bind ihop med steksnöre. Krydda utanpå med salt, peppar och lite timjan och rosmarin. Stek runtom i en het stekpanna och lägg sedan i en ugnsfast form. Stek i ugnen tills innertemperaturen har kommit upp till 70 grader. Ta ut och låt vila innan köttet skärs i skivor. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i de tvättade betorna i vattnet och koka i 20-40 min beroende på storlek. De är klara när de är mjuka rakt igenom. Spola snabbt i kallt vatten innan skinnet enkelt kan gnidas av. Mixa vitlök, citron och smör - blanda runt med betorna och smaka av med salt och peppar. Vispa crèmefraichen fast o fluffig. Tillsätt citronzest och mixad basilika och smaka av med salt. Servera allt tillsammans!