Gulaschgryta med gräddfil och enkelt pannbröd

Gulaschgryta med gräddfil och enkelt pannbröd
För 10 personer

Ingredienser

  • 1 kg tärnat nötkött
  • 4 st lökar, finhackade
  • 2 msk olja
  • 1 dl tomatpuré
  • 3-4 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 l vatten
  • 800 g tärnad potatis
  • 400 g passerade tomater
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk timjan
  • Salt och peppar
  • 3 msk balsamvinäger
  • Ev. lite Cayenne för hetta
  • PANNBRÖD
  • 50 g jäst
  • 7 dl vatten
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk honung
  • 1,4 liter vetemjöl
  • Olja, Vitlök, Örter, Salt och Gräddfil

Gör så här

Smula jästen och rör ut med vattnet, tillsätt olja, honung, salt och olja. Rör ner mjölet och arbeta till en smidig, lös deg. Låt jäsa till dubbel storlek. Tryck ut på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur. Sätt ugnen på 220 grader. Ringla över olivolja och gör en massa smågropar i degen med fingertopparna. Strö över örter och salt och grädda ca 20 min. Ta ut och låt svalna innan brödet skärs upp.

Fräs på köttet och löken i olja i en stor stekgryta till fin färg. Tillsätt vitlök och tomatpuré och fräs på några minuter till. Slå på vatten, koka upp och tillsätt potatis och passerade tomater. Krydda med paprikapulver, timjan, salt och peppar. Koka tills potatisen är helt mjuk och köttet är mört. Smaka av med balsamico och ev. salt.

Servera grytan med bröd och gräddfil.