Årets julbord - tips och inspiration

Ska ett julbord vara klassiskt, exotiskt, nytänkande eller smaka precis som det du åt när du växte upp? Oavsett, är ett tips att servera julbordet som små munsbitar. Det ser både gott och aptitligt ut och är bra för din ekonomi och miljön då det blir mindre svinn. Här kommer en skvätt inspiration och en nypa möjligheter att skapa extra god julmat. Låt julen smaka!

julmat_plock.jpg

Du vinner på små portioner!

  • Mindre svinn. När du serverar mindre portioner minskar du risken för att gästerna tar till sig mer än de orkar äta upp.
  • Bättre marginaler. Du ökar marginalerna och skapar bättre lönsamhet för din restaurang genom mer exakt portionskalkylering och mindre svinn.
  • Gästerna provar fler smaker. Genom att bjuda på julens klassiska smaker i små portioner så är chansen stor att gästen vill och orkar prova flera rätter istället för några få större portioner. Det ger en större spridning av råvaror och blir därmed enklare att planera. 
  • Ökad matsäkerhet. Förutom att mindre anrättningar som serveras som buffé skapar en känsla av ett lite lättare och elegantare julbord, så får man en ökad omsättning på buffébordet. Då blir det ingen mat som ligger framme för länge vilket ökar matsäkerheten.

Du hittar alla våra julprodukter här.

julmat_skinka.jpg

Tips för ett lyckat julbord

  • Förankra menyerna i traditionen men var även lyhörd för att plocka in mer grönt på julbordet. 
  • Om gästen inte orkar äta upp, erbjud en doggybag. Då minimerar man klimatpåverkan och förtydligar restaurangens ambition. 
  • Erbjud gärna ett mindre antal rätter från de klassiska turerna för att klara av logistik och hålla en bra kvalité genom alla rätter.
  • Synliggör allergenerna på skyltar för att underlätta och förtydliga för gästen.
  • Skapa storytelling kring råvarorna, deras svenska ursprung och traditioner.

Du hittar alla våra julprodukter här.

julfolder-puff.jpg