CHRISTIAN HELLBERG PÅ GRIFFINS’ STEAKHOUSE

Christian Hellberg, Årets Kock 2001, är krögare på Griffins’ Steakhouse. Griffins’ bestämde sig för att servera Rapsgris® redan när den lanserades och den är nu en naturlig del av menyn, omtyckt av såväl restaurangens kockar som dess gäster. 

Christian har ett genuint intresse för att utveckla matkulturen i Sverige och på Griffins’ är det precis det som sker. I en informell miljö med inspiration från det generösa amerikanska köket skapas menyer med variation och nytänkande. Att sätta Rapsgris på menyn var en självklarhet som gav mersmak.

– Äntligen finns den kvalitén på en gris jag letat efter, både vad det gäller djurhållning och smak, säger Christian.

Tryggheten för Christian med svensk Rapsgris är den goda kvaliteten på köttet. Han kallar den en ”stryktålig” råvara med hög säkerhetsmarginal.

– Rapsgris är enkelt att arbeta med och man får till en riktigt god stek.

Utöver att köttet är enkelt att hantera, lyfter Christian fram att strukturen och smaken på denna gris är något utöver det vanliga.

– Man kan känna på smaken att grisen har mått bra, menar Christian.

Avslutningsvis tycker Christian att vi dessutom borde vi äta mer gris, gärna oädlare delar.

– Rapsgrisen är tacksam då den är god, har en mild smak samtidigt om man ger till exempel karrén lite kärlek och mycket kryddor på grillen så är den minst lika bra som en bättre entrecote enligt mig.

Christians favorit just nu är grissidan, då den går att variera i oändlighet, både som lunchrätt och som lyxig à la carte.