Vilken är den största utmaningen med julbordet?
När jag planerar mitt julbord försöker jag se till så att alla mina gäster ska hitta något riktigt gott, och det är en kul utmaning, säger Stefan och fortsätter:
– Enklaste sättet är att det finns riktigt bra gröna rätter som till exempel matiga sallader med juliga kryddor och gärna ett par riktigt barnsliga rätter som passar de yngre gästerna. Det är otroligt skönt och tidsbesparande att slippa specialbeställningar under julbordshetsen.

Har julbordet blivit grönare?
– Personligen gillar jag mycket grönt på julbordet. Julmaten mår bra av lite lätta, friska och syrliga tillbehör. Det lyfter hela bordet. In med kål, det passar fantastisk bra till. Och så rotfrukter och citrus som verkligen är i säsong. Det blir snyggare, godare och lite mer spännande.

Hur många olika rätter ska man ha?
– Jag tänker så här. Kör hellre färre rätter och bättre kvalitet på råvarorna. Det ger dig ett lättarbetat bord och garanterat mindre matsvinn. Och så klassikern, duka fram alla rätter på mindre fat och fyll på ofta istället. Det blir bättre hygien och du slipper stå med fyllda fat i slutet av servisen.

Ska man laga allt själv?
– Nej är väl det enkla svaret på den frågan. Stå inte och koka skinka, det är inte värt jobbet. Jobba med bra produkter som är färdiga att servera och så förädlar du dem på ditt sätt med goda, snygga tillbehör.

Är det kul med mixade julbord?
– Gör som du vill, men var tydlig. Berätta om du serverar ett traditionellt julbord eller om det är ett bord med lite nytänk. Men kläm inte in en skål kimchi helt plötsligt bara för att du tycker att det är gott. Tänk igenom helheten och var tydlig.

Ska man ha skyltar?
Ja. Var tydlig med innehåll och allergener, det underlättar både för gästen och servisen. Dessutom är det fint.

Vad ska man dricka till?
– Ta hjälp av en sommelier så att det inte bara blir öl och snaps. Ha ett par passande viner till maten och flera bra alkoholfria drycker förutom julmust.

Vad är dina personliga favoriter?
– För mig blir det inte jul utan skinka, Janssons frestelse och så revbensspjäll, det är ett måste.

”Se till att alla gäster känner sig välkomna – allt från vegetarianer och köttbullsfantaster till kalvsylteslukare och skinkkonnässörer.”

STEFAN SUPERTI
Yrke: Chef & development manager.
Bor: Solna.
Nyfiken på: Japan.
Uppskattar som restauranggäst: Påläst servis och bra wine pairing.
Köttdetalj jag gärna använder: Fläsksida, bra till allt.
Oväntad talang: Lufttrummor och att jag kan skriva på tangentbordet utan att titta.
När jag arbetade på krogen gjorde jag: En sallad som nu är en klassiker på hela Östermalm.