
Parmesan- och örtgratinerad skinka med palsternacksgratäng
Ingredienser
- 12 kg Scan Piggham julskinka, skivad
- 200 g parmesanost, riven
- 200 g örter frysta, blandade sorter
- 500 g ostkräm
Gratäng
- 11 kg potatis, skivad
- 11 kg palsternacka, skivad
- 2 kg purjolök, skivad
- 1 kg gul lök, hackad
- 25 st vitlöksklyftor, hackade
- 2.5 msk svartpeppar, grovmalen
- 4 msk salt, gärna sellerisalt
- 2 kg riven ost
- 4 l mjölk 3%
- 2 l vispgrädde
Gör så här
Blanda parmesan, örter och ostkräm. Lägg skinkan omlott i smorda bleck. Fördela blandningen (ca ¾ msk/port) över skinkan. Gratinera i ugn 150°C ca 5 min. Fördela och blanda alla ingredienser till och med osten, till gratängen, i smorda bleck. Blanda mjölk och grädde och häll över blandningen. Grädda i 175°C ca 50 min. Servera skinkan med palsternacksgratängen.
Serveringsportion skinka ca 125 g, gratäng ca 220 g.