Krispig fläsksida med äppelkål och cidersky

Krispig fläsksida med äppelkål och cidersky

För 25 personer
Ingredienser
  • 6 kg fläsksida med svål
  • 2-3 l ljus lageröl
  • 10 cm ingefära, skivad
  • 10 klyftor vitlök, krossade
  • 3 st gula lökar, klyftade
  • salt
  • vitpeppar

ÄPPELKÅL

  • 50 g smör
  • 8 klyftor vitlök, hackade
  • 4 st äpplen, tärnade
  • 2 kg surkål, avrunnen
  • 3 dl äppelmust
  • salt
  • peppar
  • persilja, strimlad

CIDERSKY

  • 3 dl torr cider
  • 1½ l sky från sidan som bakats i ugn
  • 1 dl japansk soja
  • salt
  • peppar
  • smör

POTATISPURÉ MED ROSTAD LÖK

  • 5 kg potatis, mjölig
  • ca 1 l gräddmjölk
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • salt
  • vitpeppar
  • rostad lök
Gör så här Lägg sidan med svålen nedåt i ett bleck. Nagga köttsidan med en kniv. Slå på öl. Lägg ingefära, vitlök och lök runt om. Krydda med salt och vitpeppar. Täck med aluminiumfolie och sätt in i ugn på 125°C i 3-4 tim. Köttet ska nästan falla isär när det är klart. Sila av buljong och spara till skyn. Lägg fläsksidan i press under natten med svålsidan nedåt.

Ta upp sidan och skär önskade portionsbitar (ca 150-200 g/port). Snitta svålsidan om ni önskar. Vid servering, lägg bitarna av fläsksidan med svålen uppåt och sätt in i salamander på halv värme.

Värm tills svålen "krispat" till sig och sidan är varm rakt igenom (sidan kan också värmas i ugn med grillelement på 225°C).


Äppelkål
Hetta upp en panna med smör och stek vitlöken gyllenbrun. Tillsätt äpple och surkål. Stek under omrörning i 2-3 min. Slå på must och låt det koka in i kålen. Smaka av med salt och peppar. Vänd i persilja innan servering.


Cidersky
Koka upp cider i en kastrull. Sila i skyn från släsksidan. Koka upp och sjud i några min. Smaka av med soja, salt och peppar. Avsluta med en klick smör.


Potatispuré med rostad lök
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Värm gräddmjölk med smör. Slå av vatten från potatisen och låt ånga av i någon min. Pressa potatisen och vispa i gräddmjölken med socker så att purén blir luftig. Smaka av med socker och vitpeppar. Portionera upp i serveringsskålar och toppa med rostad lök.

Köp våra produkter

HKScan arbetar med nedanstående grossisterna som har produkter från HKScan's sortimentskatalog.   
 
                      
                       

Våra varumärken

               

      

Kontakta oss

Du kan ställa frågor kring matlagning, våra produkter eller bara få inspiration. >>Fråga oss här