Inspiration HeaderPicture 1162x363

Låt dig inspireras

Inspiration är alla goda idéers moder. Ingenting börjar från noll utan oftast har man sett något här, hört något där och utifrån det så skapar du något utifrån dina kunskaper och idéer om vad som är god mat, ett kul garnityr eller förföriskt gott tillbehör. Innehållet på denna sida är blandad och varierar över tid, men det är väl det som är grunden i inspiration.


Grill 
LAMMASADO ÄR HETT PÅ GRILL

– En bra fredagskväll har vi 500 matgäster i restaurangen, och av dem är det i snitt 100 personer som väljer lamm, säger Philip Hofbauer som är köksmästare på restaurang Grill i Stockholm.

I 16 år har Grill erbjudit sina gäster mat tillagad över öppen eld och än i dag är det full fart på stället som är byggt i avdelningar där varje del har sin egen stil och historia.

– Här borta är Carl Larsson-delen säger Philip och guidar oss vidare i lokalen.

– Vi bygger om ett par avdelningar var tredje år, det slits rätt hårt. Nu har vi bytt ut den italienska trattorian mot en Titanic-inspirerad kabyss.

Varför kommer folk till Grill tror du? 
– Vi har en familjär, avslappad stämning kombinerat med vällagad mat i generösa portioner. Vårt koncept går ut på att det ska finnas en grillad detalj på varje tallrik, även desserter.

– Här kan du välja mellan grillad fisk, skaldjur, nötkött, fågel, lamm och grönsaker. Vår storsäljare är lamm asado som kolgrillas över öppen eld. En riktigt Grill-klassiker som serveras med vitlöksfrästa haricotsverts, rouille och potatisgratäng.

Grill_citat_400px.jpgÄr det svårt att få tag på lamm? 
– Nej, det tycker jag inte att det är. Vi har alltid svenskt lamm på menyn och vi säljer stora mängder lamm året runt. Vi köper mycket lammracks och lammstek.

– Lamm är ett trevligt kött att arbeta med, det är milt i smaken och inte så kraftigt. Vi serverar det gärna rosastekt och därför tillagar jag det på låg temperatur tills det är perfekt rosa, sen åker det snabbt på grillen innan servering så att du får till den fina grillsmaken, säger Philip.

Vad har du för personliga lammfavoriter? 
– Jag älskar benkött som lammlägg och sadel. Så här på vintern gillar jag riktiga långkok med rotfrukter och annat gott. På sommaren kör jag gärna racks med ordentlig fettkappa. Racks är en lite mer ädel detalj och ett underbart kött att bara kasta på grillen med lite vitlök och örter.


Förskolan Tunavallen 
SVERIGES BÄSTA FÖRSKOLEMAT

I motiveringen stod det att på Tunavallens förskola i Eskilstuna bjuds de minsta mat­gästerna på en gastronomisk äventyrsresa i förstaklasskupén.

Hur lyckas man med det?
– Vi håller hög kvalitet på allt vi gör. Jag har jobbat som kock i hela mitt liv och de tre sista åren inom skolvärlden. Och jag har tagit med mig mitt tänk från krogköket. Vi vill ha nöjda matgäster, och det får du bara genom att servera god mat, säger Emma. En av de saker som Emma nämner direkt är hur viktigt det är att äta tillsammans med barnen. – Det är otroligt viktigt. Då ser du vad de gillar och vad som pillas bort. Mitt tips till alla skolkockar är att inte gömma sig i köket när maten är serverad. Sätt dig ner och njut. Det är kul och jag lovar att du får feedback direkt.

Vad är nyckeln till glada matgäster?
– Vi lagar mat från grunden, väldigt sällan halvfabrikat. Vi använder så mycket ekologiskt som budgeten tillåter och satsar på bra råvaror, idag ligger vi på 67% eko. Var inte rädd för att krydda maten. Barn gillar det.

Förskolan Tunavallen

Emma är noga med att påpeka hur viktigt det är att ta med barnen i matlagningen. 

– Låt dem vara med i köket. Det finns alltid något de kan hjälpa till med. Då får du också chansen att höra vilken typ av mat de gillar och vad de inte gillar.

Vilka rätter är mest populära?
– Allt med köttfärs gillar de. Pannbiff, kött­­bullar, köttfärslimpa och så spett. Allt på spett är toppen. Vi gör köttfärsspett, kycklingspett och grönsaksspett. Och då jublar barnen. De gillar att plocka med maten och äta i små bitar. När vädret tillåter brukar Emma och hennes kollega Therese laga mat utomhus.

– Vi har en stor Muurikka på gården där vi grillar korv till mellis eller så dukar vi ut alla bord och stolar och bjuder på grillade spett till lunch som vi serverar i pitabröd.

– Ta ut svängarna lite i köket. Det blir mycket roligare att jobba då.

– Det var skönt att få ett kvitto på att vi gör något bra, säger Emma Lund som i höstas fick White Guide Juniors pris för årets bästa förskolekök.