barnagarden header

Bärnagården

Hans och Håkan Eriksson är andra generationen producenter av svenskt griskött på Bärnagården. De tänker fortsätta att utveckla gården på ett hållbart sätt för miljöns och grisarnas skull.

– Här på gården tar vi hand om grisarna från födsel till slakt, säger Hans Eriksson. Det minskar transporterna och påverkan på miljön. Vi är även självförsörjande på foderråvaror. På gården produceras vete, korn, havre, åkerbönor och rapsfrö som utgör basen i foderblandningen. Vi har också tillgång till alternativa foderråvaror som vassle från Falköpings mejeri.

Det är viktigt att grisarna mår bra och håller sig friska, tycker Hans. För grisarnas egen skull förstås, men också för att kvaliteten på köttet blir så mycket bättre då.

– Med rätt balanserat foder och en bra miljö i grisstallet så blir det ett bra kött, menar han.

Rapsen har många fördelar

Grisarna föds upp som Svensk Rapsgris enlig koncept från Scan. Rapsen har många fördelar förutom att den kan odlas på gården. Grisarna äter den med god aptit och mår väldigt bra av den. De nyttiga fettsyrorna i rapsen bidrar till att hålla dem friska. Dessutom får köttet en fantastisk kvalitet.

– Köttet blir saftigare, mörare och får en bättre smak, säger Hans. Det blir faktiskt även lättare att laga till med gott resultat.

Om bonden själv får välja äter han gärna en god köttbit, gärna av rapsgris, med tillbehör från den traditionella svenska husmanskosten.