halla gard header

Halla gård

Anders Gunnarsson är femte generationens bonde. Så länge han kan minnas har han följt med sin pappa ut i ladugården för att ta hand om grisarna. Idag bor Anders, hans fru Lisa, hennes två hästar och katten Gullan på gården. Och så grisarna förstås.

– När jag tog över gården 2012 fick jag erbjudande från Scan om att börja producera Svensk Rapsgris. Det var ett självklart val, säger Anders Gunnarsson. Mina grisar mår väldigt bra av rapsen. De har blivit friskare och de fullkomligt älskar sitt foder. Dessutom växer de bättre.

På Halla gård arbetar man för att djur och miljö ska må så bra som möjligt. De odlar och bereder även nästan allt foder på den egna gården. Rapsen kommer från åkrarna intill och det gör även åkerbönorna, som ersätter sojabönorna och ger grisarna välbehövligt protein. Dessutom har Anders kunnat halvera användningen av konstgödsel då grisarna producerar gödsel åt sitt eget foder. Kretslopp på riktigt.

– Numera slipper jag mata grisarna med sojabönor från Brasilien. Hela min uppfödning har blivit klimatsmartare. Och grisarna, de har bättre aptit än någonsin, konstaterar Anders Gunnarsson. Smakar mer. Den omega 3-rika kost som Svensk Rapsgris föds upp på gör att köttet får en nyttigare fettsammansättning och bättre smak.

– Köttet från Svensk Rapsgris är mycket mörare, saftigare och mer smakrikt. Det blir också mer lättlagat och får en bättre struktur, säger Anders Gunnarsson. På Halla gård går grillen varm under sommaren. Det är nämligen inte bara Anders Gunnarsson och hans fru som har upptäckt hur gott svensk Rapsgris smakar.

– Vi har många vänner som mer än gärna kommer på kalas och äter grillad rapsgris. Smaken är oslagbar.