mollentorp header

Möllentorp

Tomas Svantesson bor på gården Möllentorp tillsammans med sin fru Ylva och deras tre barn. År 2004 tog Tomas över driften av gården efter sina föräldrar och sedan 2012 är han även femte generationens ägare av gården.

– Jag ansvarar för driften och Ylva ekonomi. Våra barn som är sjätte generationen på gården är också delaktiga, främst i vår- och höstbruket.

Tomas drömmer om att en dag kunna lämna över något bra och livskraftigt till barn och barnbarn. För deras skull funderar han hela tiden på hur han kan utveckla gården och göra den mer hållbar för miljön, djuren och människorna som jobbar på gården.

Det mesta av grisarnas foder odlas på den egna gården. Spannmålsproduktionen består av vete, havre, korn och oljeväxter.

– All spannmål används till foder i vår uppfödning av rapsgris, säger Tomas. Till gården hör även skogsmark som är ett trevligt komplement att jobba med.

Enkelt att laga till

Det är viktigt att ta hand om djuren så att de mår bra, menar Tomas, för då håller de sig friskare och ger bättre kvalitet på köttet. Alla grisar föds upp under Scans koncept Svensk Rapsgris. Den nyttiga rapsen håller grisarna friskare men har även en del andra fördelar.

– Rapsen ger smak och köttet blir saftigare, säger Tomas. Köttet blir även enklare att laga till. Rapsen innehåller dessutom hälsosamma fettsyror som förs över till köttet och då även kommer oss människor till godo.

Enligt Tomas råder det ingen tvekan om vad som kännetecknar god mat:

– God mat ska helst var närproducerad.