sorbygard header

Sörby gård

Magnus Janssons pappa köpte Sörby gård 1968. År 2013 tog Magnus över gården helt efter att drivit den ihop med pappa i några år. Tillsammans har de hjälpts åt att utveckla gården till det moderna familjejordbruk med kretslopptänk som det är idag.

Kretsloppstänket på Sörby visar sig på era sätt. Gården är helt självförsörjande på grisfoder. Här odlas höstvete, korn, havre, ärter och oljeväxter som blandas till foder.

– Vi är också delägare i biogasanläggning som rötar all gödsel från grisarna och producerar fordonsgas. Sedan så får vi tillbaka rötrester som vi använder till växtodlingen. Grisarna gödslar alltså sin egen mat. En egen flispanna värmer upp alla svinhus och bostäder. Den torkar även all spannmål.

– Min ambition är att påverka miljön så lite som möjligt.

Magnus vet att djur som mår bra även ger kött av hög kvalitet. Därför är en god djurhållning extremt viktig. På Sörby finns friska djur som kan röra sig och som lever ett aktivt liv. Det ger arbetande muskler och ett godare kött.

– Jag tycker att svensk djurhållning är bra och nu börjar andra länder ta efter, vilket givetvis är goda nyheter för djuren. Jag har en produktion som jag är stolt över och när som helst kan visa upp för vem som helst.

Mörare och saftigare kött

På Sörby föder Magnus upp Svensk Rapsgris enligt Scans koncept. Grisarna mår bra och håller sig friskare av rapsen tack vare rapsens nyttiga fettsammansättning. Köttet blir mörare, saftigare och smakrikare, och dessutom lättare att laga till.

Magnus och hans två barn tycker själva mycket om god mat.

– För mig är enkel husmanskost med bra råvaror den verkliga lyxmaten, som exempelvis rapsgris.