sundby gard header 2

Sundby gård

Familjen Schartau är tredje generationen bönder på Sundby gård, där de bor sedan 2001 med sina tre barn. Deras ambition är att driva och utveckla verksamheten på ett sätt som både ger välmående grisar och miljö.

– Vi som jobbar här vill kunna känna oss stolta med vad vi gör och producerar. Vi har kontroll på grisarna från födseln vilket gör att vi kan garantera en god omsorg med närproducerat foder under hela deras livstid, säger Frida Schartau.

På gården föder de upp Svensk Rapsgris enligt Scans koncept. Och fodret odlar de på egna åkrar. Vete, korn, havre och åkerbönor som tillsammans med rapsfrö utgör basen i det egentillverkade fodret. Av gödseln från grisarna tillverkas fordonsgas i en delägd biogasanläggning i Västerås. Den rötade resten av gödseln används sedan på åkrarna och sluter på så sätt gårdens kretslopp.

Godare kött

– Kvalitet för oss är välmående grisar som föds upp med omsorg på ett foder av spannmål från våra egna åkrar. Vi är övertygade om att grisar som föds upp på ett schysst sätt ger ett mer välsmakande kött. Rapsen i fodret gör köttet mörare, saftigare och smakrikare. Dessutom är fettsyrorna i rapsen hälsosamma både för grisar och människor. Vi märker att rapsen håller grisarna friska.

För familjen Schartau är förstås god mat viktigt även för dem själva:

– God mat för oss skapas av vällagade råvaror med kvalitet och smakar alltid som bäst i trevligt sällskap.