Portergryta med pressgurka

Ingredienser
- 1,5 kg Scan fläskbog, tärnad 2x2 cm
- 150 g gul lök, hackad
- 20 g vitlök, hackad
- 6.5 dl porter
- 1 l vatten
- 0,5 dl koncentrerad kalvfond
- 2 lagerblad
- 10 enbär, krossade
- 2 dl vispgrädde
- 1,5 dl koncentrerad svartvinbärssaft
- maizena till redning
PRESSGURKA
- 500 g gurka, skalad och skivad
- 2 msk ättikssprit 12%
- 4 msk strösocker
- 1 dl vatten
- 1 tsk senapsfrön
- 1 msk finhackad färsk pepparrot
- 1 msk finhackad persilja
Gör så här
Blanda ättika, socker, vatten, senapsfrön, pepparrot och persilja i en bunke. Vänd ner gurkan och ställ under press i ett par timmar. Bryn köttet tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt porter, vatten, kalvfond och kryddor. Låt koka tills köttet är mört ca 45 minuter. Häll i grädde och svartvinbärssaft. Red av med maizena till önskad konsistens och smaksätt med salt och peppar. Servera portergrytan med pressgurka och kokt potatis.