Leverbiff med len potatispuré

Leverbiff med len potatispuré
För 10 personer

Ingredienser

  • POTATISPURÉ
  • 1,5 kg skalad mjölig potatis
  • 4 dl gräddmjölk
  • 150 g smör
  • Salt och peppar
  • Riven muskotnöt
  • GRÄDDSÅS MED LINGON
  • 7,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl kalvfond
  • 0,5 dl soja
  • 1 tsk mald kryddpeppar
  • 1,5 dl lingonsylt
  • KRÄMIG KÅLSALLAD
  • 500 g fint strimlad vitkål
  • 150 g strimlad grönkål
  • 1,5 grönt äpple, fint tärnat
  • 1 citron, zest och juice
  • 0,5 dl olivolja
  • 1,5 dl majonnäs
  • Salt och peppar
  • GRÖNKÅLSCHIPS
  • 750 g grönkål
  • 1 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • RÅRÖRDA LINGON
  • 350 g lingon (frysta)
  • 1,5 dl råsocker
  • LEVERBIFF
  • 30 st Scan Leverbiff
  • Smör till stekning

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150 grader. 2. Koka potatisen helt mjuk i vatten som saltats lätt. Pressa potatisen, vispa ner gräddmjölk och smör och smaksätt med salt, peppar och lite muskot. 3. Koka upp grädde, kalvfond, soja och kryddpeppar och sjud på låg värme i ca 5 min. Rör ner lingonsylten. 4. Blanda samman alla ingredienser till kålsalladen i en skål och låt stå svalt någon timme innan servering. 5. Skölj grönkålen noga under rinnande vatten och torka sedan med en ren kökshandduk, låt den gärna ligga och lufttorka en stund också. Riv stora bitar av kålen och ta bort den tjocka bladnerven i mitten. Massera in oljan och saltet ordentligt i bladen. Fördela kålen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen ca 15 min tills bladen är helt krispiga, öppna gärna ugnen lite då och då för att släppa ut ånga. 6. Rör samman lingon och socker i en skål, låt stå svalt och rör om då och då så att sockret smälter. 7. Stek biffarna på medelhög temperatur till fin färg och servera med alla tillbehör.