Svamprisotto med honung- och vitlöksglaserad kotlettrad

Svamprisotto med honung- och vitlöksglaserad kotlettrad
För 10 personer

Vår kotlettrad sous vide är ett fantastiskt saftigt och fint fläskkött som gör sig fint på kvällsmenyn för att kunna erbjuda lyxiga och välarbetade rätter till bra pris.

Ingredienser

  • 8-9 Schalottenlökar - finhackade
  • 2 Vitlöksklyftor - rivna
  • 9 dl Arborioris
  • 6 dl Vitt torrt vin
  • 3 l Kalvbuljong
  • 1,3 kg Svamp - tex. champinjoner och kantareller
  • 50 g Smör
  • 6 dl Riven långlagrad prästost (+ till servering)
  • Salt och svartpeppar
  • 1,5 kg Kotlettrad sous vide
  • 1 dl Flytande honung
  • 0,5 dl Balsamico vinäger
  • 0,5 dl Ljus soja
  • 3 Vitlöksklyftor - rivna
  • 1 msk Nymalen svartpeppar
  • Ruccola till servering

Gör så här

Blanda honung, balsamico, soja, vitlök samt salt och peppar. Marinera kotlettraden i blandningen och stek den sedan i smör till fin färg. Köttet är ju redan perfekt tillagat och behöver bara bli varmt.

Fräs på lök och vitlök på låg värme - de ska inte få färg. Tillsätt riset och fräs tills det är glansigt och genomskinligt. Tillsätt vinet och låt det koka in i riset. Sätt under tiden på en gryta med buljongen som hela tiden ska hållas sjudande. Tillsätt varm buljong till riset under omrörning, ca 3 dl i taget och mindre mot slutet. Koka på mycket låg värme och rör om ofta så det inte bränner utan håller sig smidigt och krämigt. När riset är klart (efter ca 20 min) ska det fortfarande finnas en kärna kvar som ger lite tuggmotstånd.

Stek svampen i smör och rör sedan ner den i riset ihop med ost och smör. Späd eventuellt med lite mer buljong. Risotton ska vara krämig och lös i konsistensen, inte stabbig och grötig.

Skär riktigt tunna skivor av kotlettraden och servera med risotto, ruccola och lite extra stekt svamp och ost på toppen.