Helstekt rostbiffslock i ugn med rostade jordärtskockor

Helstekt rostbiffslock i ugn med rostade jordärtskockor
För 10 personer

Rostbiffslocket är en fantastisk detalj som älskas i Brasilien där den ofta grillas med syrliga tillbehör. Här kommer tips på en försvenskad variant!

Ingredienser

  • 1,5 kg rostbiffslock med kappa
  • Smör
  • 1 vitlök
  • 1 pkt körsbärstomater
  • 4 kvistar timjan
  • 1,5 kg tvättade jordärtskockor
  • 1 purjolök i ca 6 cm långa bitar
  • 3 msk olivolja
  • Flingsalt
  • 2 dl Balsamvinäger
  • 0,5 dl flytande honung
  • Salt
  • 2-3 majrovor
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • Peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 130 grader och se till att köttet är rumstempererat (låt fettkappan vara kvar - den ger en massa god smak ock kan skäras bort vid servering om så önskas).

Salta och peppra köttet noggrant runt om och stek sedan på hög värme i smör så att det får fin yta.
Sätt in köttet i ugnen, lägg tomater, den delade vitlöken och timjan bredvid köttet och låt det långsamt komma upp i en innertemp på 57 grader. Ta ut det och låt vila under folie minst 20 minuter.

Lägg över tomaterna, de mjuka vitlöksklyftorna och skyn i en liten kastrull, de har nu fångat upp en massa smak från köttet och kommer ge ljuvlig karaktär till dressingen.
Slå på balsamvinäger och honung och koka upp. Mixa snabbt för slätare textur och smaka av med salt.

Sätt ugnen på 210 grader. Dela jordärtskockorna på längden, massera in dem med olja och salt på en plåt och rosta sedan till de är helt gyllne, ca 20 min.

Skär majrovan riktigt tunt - helst på mandolin. Koka upp 1-2-3-lagen och slå över majrovan. Låt stå med en tyngd på.

Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor tvärs över köttfibrerna. Servera med jordärtskockor, krispig majrova och den härliga dressingen.