Tjälknöl med mandelpotatis- och fänkålsgratäng

Ingredienser
- 1.5 kg Scan Nötbog
- 1 Gul lök i klyftor
- 2 Vitlöksklyftor
- 1 liter Vatten
- ½ dl Salt
- ½ msk Svartpepparkorn
- 25 g Persilja
- 25 g Timjan
- 25 g Rosmarin
Potatis- och fänkålsgratäng
- 1.75 kg Mandelpotatis riven
- 300 g Fänkål i strimlor
- 4 dl Riven ost
- 2 dl Mjölk
- 3 dl Grädde
Gör så här
Frys köttet i minst 8 timmar.
Sätt kombiugnen på 75º. Lägg det frysta köttet på ett galler med en plåt under. Sätt in i ugnen och låt stå ca 10 timmar. Efter ett tag kan du sätta in en köttermometer i köttet och mäta innertemperaturen.
Koka en lag på vatten, lök, salt, peppar och örter i några minuter. Låt svalna.
Lägg köttet i stora plastpåsar och häll lagen över. Knyt ihop och lägg i en bunke. Sätt in i kylskåpet och låt stå i 5 timmar.
Ta ur köttet ur påsen och låt det rinna av. Skiva.
Sätt ugnen på 200º. Varva potatis, fänkål, ost, salt och peppar i ett bleck. Avsluta med ett lager ost. Häll på grädden och mjölken.
Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter tills grönsakerna är mjuka.
Servera tjälknölen med gratängen och en grönsallad.