Tjälknöl med mandelpotatis- och fänkålsgratäng

Tjälknöl med mandelpotatis- och fänkålsgratäng
För 10 personer

Ingredienser

  • 1.5 kg Scan Nötbog
  • 1 Gul lök i klyftor
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 1 liter Vatten
  • ½ dl Salt
  • ½ msk Svartpepparkorn
  • 25 g Persilja
  • 25 g Timjan
  • 25 g Rosmarin

Potatis- och fänkålsgratäng

  • 1.75 kg Mandelpotatis riven
  • 300 g Fänkål i strimlor
  • 4 dl Riven ost
  • 2 dl Mjölk
  • 3 dl Grädde

Gör så här

Frys köttet i minst 8 timmar. Sätt kombiugnen på 75º. Lägg det frysta köttet på ett galler med en plåt under. Sätt in i ugnen och låt stå ca 10 timmar. Efter ett tag kan du sätta in en köttermometer i köttet och mäta innertemperaturen. Koka en lag på vatten, lök, salt, peppar och örter i några minuter. Låt svalna. Lägg köttet i stora plastpåsar och häll lagen över. Knyt ihop och lägg i en bunke. Sätt in i kylskåpet och låt stå i 5 timmar. Ta ur köttet ur påsen och låt det rinna av. Skiva. Sätt ugnen på 200º. Varva potatis, fänkål, ost, salt och peppar i ett bleck. Avsluta med ett lager ost. Häll på grädden och mjölken. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter tills grönsakerna är mjuka. Servera tjälknölen med gratängen och en grönsallad.